Cum se face socata tradițională – Rețetă ca pe vremea bunicilor, ușor de făcut

Reteta de socata:

Ingrediente

10-12 flori mari soc (se pot adauga si mai multe daca doriti sa fie mai concentrat)
1 kg de zahar (se poate inlocui cu miere)
2-3 lamai mari
8 litri de apa rece
un borcan de 10 litri

Mod de preparare:

Pentru socata avem nevoie de flori de soc curate, fara paduchi sau musculite, inflorite si culese pe soare. Daca socul nu este langa un drum sau aproape de alte surse de praf, nu este nevoie sa il spalati.

Rupeti tulpina si lasati doar florile. Mai trebuie lamai spalate cu apa calda (pot fi si curatate pentru a indeparta stratul ceros de deasupra si pentru a evita ca socata sa devina amara). Daca nu dorim sa punem bucati intregi de lamaie, putem pune doar sucul lor.

De obicei, daca punem doua lamai, una o taiem felii si o punem in borcan langa soc, iar de la cealalta punem doar sucul. Mai punem apa si zahar dupa gust. Cantitatile de soc, apa, lamaie si zahar difera in functie de cantitatea pe care dorim sa o producem.

O lasam la macerat cateva zile, amestecand-o de doua ori pe zi. Cand consideram ca a ajuns la aciditatea dorita, o strecuram si o punem la frigider. Se serveste rece.

In varianta in care folosim miere in loc de zahar, socata are numeroase efecte terapeutice: detoxifiante, euforizante, emoliente, antiinflamatoare, antiinfectioase, diuretice si expectorante.