Rețetă ieftină, gustoasă și sănătoasă – Mascarpone de casă din numai 2 ingrediente

Ingrediente

– 950 ml de smântână pentru frișcă, neîndulcită (preferabil naturală)
– 2 linguri de suc de lămâie

Cum se prepară?

Turnați smântâna într-o cratiță. Puneți vasul pe aragaz la foc mic și încălziți smântâna până ce începe să formeze bule. Poate dura circa 25 de minute. Nu trebuie să fiarbă, ci să atingă 180 de grade Celsius.

Introduceți termometrul pentru a putea ști sigur când smântâna a atins temperatura de 180°C.

Dați focul la mic, adăugați sucul de lămâie proaspăt stors și un praf de sare și amestecați timp de 1-2 minute cu o lingură de lemn.

Puneți apoi cratița în frigider și lăsați smântâna să stea câteva ore.

Așezați o strecurătoare deasupra unei cratițe și peste ea o pânză de tifon dublu. Turnați smântâna cu polonicul în ea. Acoperiți smântâna cu capetele strecurătoarei și dați din nou cratița la frigider încă 10 ore.

În acest interval se va scurge zerul și va rămâne o cremă fină, asemănătoare brânzei Mascarpone.
Cu o lingură, colectați smântâna rămasă în strecurătoare, și puneți-o într-o caserolă sau într-un bol cu capac. Păstrați-o în frigider maxim o săptămână.

Poate fi consumată ca atare sau folosită la deserturi de casă, torturi, prăjituri, budinci etc.