Aluat fraged pe bază de iaurt, fără ouă – se poate folosi pentru pizza, plăcintă, brioșe și ce mai doriți

Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

-1 pahar de iaurt de 250 ml
-1/2 de pahar de ulei vegetal
-1 pachet (11 grame) de drojdie uscată
-1 linguriță de sare
-1 lingură de zahăr
-3 pahare de făină de grâu
-umplutura poate fi oricare

Cum se prepară?

Iaurtul îl amestecăm cu untul și îl punem puțin la cald, apoi se adaugă zahărul și drojdia. Se cerne făina care a fost ținută la cald. Dacă este prea rece, aluatul nu va crește așa cum ne dorim. Se face un loc în centrul făinii și se pun sarea și amestecul de iaurt.
Se frământă aluatul, se acoperă și se pune la cald timp de 30 de minute.
Aluatul obținut va fi pufos și ușor ca o pană.
În timp ce crește aluatul, vom pregăti umplutura.
Din acest aluat am putea face pateuri: divizăm acest aluat în bucățele mici pe care le întindem, punem umplutura și le încleiem. Așezăm foaia de copt în formă și o ungem, după care așezăm pe ea pateurile. Preîncălzim cuptorul la 200 de grade și le dăm la copt până se fac maron-aurii.