Iata cum preparam cel mai bun Zarzavat pentru iarna. Este o reteta exact ca cea a bunicii!

Zarzavat crud pus la sare

Unul din cele mai simple zarzavaturi de toamnă este cel pus la sare. Nu uitaţi sarea este ingredientul important pentru a avea murături la saer de calitate. Alegeţi sare mare neiodată şi cât mai puţin trecută prin procese tehnologice.

Ingrediente:

-2 kg morcov,
-1 kg roşii,
-1 kg gogoşari,
-1 kg ardei,
-1 kg frunze de pătrunjel,
-1 kg ţelina,
-pătrunjel rădăcină, păstârnac (la alegere sau în amestec),
-1 kg sare.

Mod de preparare:

Se taie roşiile, ardei, gogoşarii şi pătrunjelul mărunt, se amestecă cu rădacinoasele rase sau tocate, se pune sarea şi se lăsă câteva ore să se odihnească. Se pot înlocui sau renunţa la rădacinoase dar se păstrează proporţia cantităţii de sare raportată la cantitatea totală de zarzavat. Zarzavatul se pune la borcane sau sticle cu gura largă cu puţin ulei deasupra sau o aspirină zdrobită.

Zarzavat fiert pentru tocane din ardei şi morcov

Într-o porţie de bulion, se consideră “porţie” un castron, pus la foc mic se adaugă o porţie de morcov tocat şi o porţie de ardei tocaţi. Ardeii pot fi ardei graşi, gogoşari sau capia. Se poate pune şi o cană de ulei, sare şi piper. Se dă un clocot până când morcovul s-a fiert şi se pune fierbinte în borcane care se răcesc în pat cald. Dacă preparăm pentru zarzavatul de pus în ciorbe când compoziţia fierbe se adaugă, o porţie de verdeţuri tăiate mărunt: pătrunjel, ţelina şi chiar leuştean.

Zarzavat zacuscă pentru tocane şi ciorbe

Se taie circa trei kilograme de ceapă, se înmoaie într-un litru de ulei, se toacă (în robot de bucătărie sau maşină de tocat) ca să se obţină o pastă fină şi se măsoară cu un castron # o porţie. Se pune înapoi în ceaun şi se adaugă o porţie de ardei tocaţi: ardei graşi, gogoşari, capia sau amestec, o porţie de rădacinoase tocate: morcov, pătrunjel, păstarnac în diverse proporţii funcţie de gust, chiar şi ţelină rasă, şi o porţie de bulion şi se fierbe până se ridică uleiul deasupra. Pentru ciorbe se adăugă verdeţuri după gust când e aproape gata. Se pune fierbinte în borcane şi se răcesc în pat cald.

 

Similar articles

Ingrediente necesare: 4 ouă 1 cană zahăr 1 cană chefir 500-600 g fructe 2 căni cu vârf făină jumătate cană ulei 1 linguriță esență de vanilie 1 linguriță coajă rasă de lămâie 1 linguriță praf de copt praf de sare…...