Baigli cu nucă – Un cozonac special, cu umplutură bogată de nucă

Ingrediente

500 g făină
1 gălbenuş
2 linguri untură de porc
1 fiolă cu esenta de vanilie
1 ou
100g unt
un cub de drojdie proaspătă
5 linguri zahăr
200 ml lapte călduț

Ingrediente pentru umplutură:

400 g nucă măcinată
zahăr după gust
2 pliculețe zahăr vanilat
coaja de la o lămâie
100 ml lapte
1 gălbenuş pentru uns

Cum se prepară?

Drojdia se dizolvă în 3 linguri de lapte călduț cu o lingură de zahăr și puțină sare. Făina se pune intr-un bol, se face in mijlocul ei o adancitură, se adaugă untura și untul, esenta de vanilie, un gălbenuș de ou, oul întreg, restul de zahăr, drojdia dizolvată și laptele căldut.

Se omogenizează bine toate ingredientele si se frământă aluatul, pană devine elastic si pufos.

Se lasă aluatul la dospit circa 40 de minute acoperit cu un prosop de bucătărie, in loc căldut pană isi dublează volumul. Aluatul obtinut se împarte în trei părți egale.

Cum se prepară umplutura?

Nuca măcinată se pune intr-un bol si se adaugă laptele fierbinte, zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie și se amestecă bine toate ingredientele.

Pe blatul de lucru se intind foi de aluat cu o grosime de 3 mm peste care se pune 1/3 din umplutură, apoi se rulează. Cozonăceii formati se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se ung cu galbenuș și se coc circa 35-40 minute la foc potrivit.

Cand sunt gata se pot servi calzi sau reci după dorinta fiecăruia.

Pofta buna!

Reteta preluata de pe site-ul: https://desprerelatii.net