Reteta de Zacusca, veche de peste 100 de ani! Garantat, te va cuceri!

Aceasta este o reteta din Transilvania, ce are o vechime de peste 100 de ani, garantată!

Ingrediente::

– 3 kilograme vinete coapte (curatate şi scurse bine in prealabil)
– 2 kilograme ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi
– 2 kilograme ceapă albă
– aproximativ 1 litru bulion de roşii (dupa gust)
– 500 mililitri ulei de floarea soarelui
– 3 linguri de sare sau după gust

Mod de preparare

Incepem prin a coace vinetele pe tablă (putem folosi o tigaie veche sau cuptor), apoi le curatam si le scurgem foarte bine. In cazul in care nu le preparam in maxim 2 zile, le bagati la congelator.
Procedam la fel si cu gagosarii si ardeii. Ii presaram cu sare, ii punem intr-o cratita cu capac si ii curatam foarte bine de seminte si piele. Urmam aceeasi procedura ca si in cazul vinetelor in cazul in care nu le preparam in maxim 2 zile.

Dupa ce am terminat de curatat in totalitate vinetele, ardeii si gogosarii, curatam ceapa si o tocam printr-o masina de tocat carne.
Pregatim un ceaun mare in care vom incinge uleiul bine, adaugam ceapa tocata si o lasam sa se caleaca amestecand periodic.
Dupa ce s-a calit ceapa, adaugam bulionul, amestecam bine si lasam sa fiarba aproximativ 15 minute.

In timpul in care ceapa si bulionul fierb, tocam vinetele, ardeii si gogosarii prin masina de tocat carne, apoi intr-un alt ceaun mai micut sau intr-o tigaie mai adanca, adaugam putin ulei urmat de vinete, ardei si gogosarii tocati si lasam sa se caleasca aproximativ 15 minute dupa care turnam totul in ceaunul mare cu ceapa si bulion.

Amestecam, punem sare dupa gust, iar in momentul in care incepe sa fiarba, dam focul la mic si lasam sa fiarba timp de 2-3 ore amestecand periodic. Va recomand sa acoperiti ceaunul putin pentru a nu va frige cand amestecati.

Cu cat fierbe mai mult, cu atat isi va schimba textura, culoarea si gustul.

In momentul in care devine lucioasa, uleiul iese la suprafata si a devenit densa, turnam zacusta fierbinte in borcane.
Este recomandat ca borcanele sa fie sterlizate in prealabil timp de aproximativ 30 de minute la temperatura de 150 grade celsius.

Va uram Pofta Buna!