Hrean cu otet si miere – remediu naturist împotriva afectiunilor respiratorii, tusei, inflamațiilor gătului și ale cavității bucale, răcelii și gripei

Avem nevoie de:: 100 g hrean, 50 ml oțet natural de mere, 50 ml apă, 2 linguri de miere, sare după gust.

Mod de preparare:

Se curăță hreanul de coajă, se spală și se dă prin răzătoare. Se amestecă cu puțină sare și miere, se pune într-un borcan din sticlă și se adaugă oțetul diluat cu apă până ce hreanul mărunțit devine îmbibat. Se lasă să stea timp de 1-2 luni și se poate servi drept condiment sau garnitură la diferite preparate din carne

Acest preparat este folosit frecvent în medicina tradițională mai ales pentru consolidarea sistemului imunitar al organismului și creșterea rezistenței corpului. Are efect antibacterian, distruge microbii din organism, ajută în tratamentul afecțiunilor respiratorii, tusei, inflamațiilor gătului și ale cavității bucale, răcelii și gripei. Hreanul reduce nivelul de colesterol din sânge, combate infecțiile cu virusuri, ciuperci și bacterii, calmează durerile din organism, facilitează eliminarea secrețiilor de la nivelul tractului respirator, este eficient și în tratamentul unor afecțiuni dermatologice de tipul dermatitelor.

Introducerea hreanului în alimentație are efect benefic asupra tuturor organelor și sistemelor corpului deoarece acesta are uleiuri esențiale, vitamine, substanțe active cu valoare profilactică mare. Prin folosirea hreanului cu miere și oțet se îmbunătățește apetitul alimentar, se stimulează digestia și secreția de suc gastric, se eliberează enzime digestive, se îmbunătățește funcția intestinală, se activează receptorii sistemului digestiv, papilele gustative. Acest preparat nu este indicat celor care suferă de gastrită și ulcer gastric pentru că poate agrava simptomele prin creșterea acidității din stomac.

Din punct de vedere medicinal, hreanul este bun pentru ficat și rinichi pentru că are proprietăți diuretice, colagoge, calmante. De asemenea, are acțiune antiinflamatorie și antibacteriană, ajută în tratamentul bolilor și durerilor de articulații, a reumatismului.

 

Similar articles