Reteta de Sărmăluţe tradiționale pentru masa de Crăciun. Cea mai buna reteta…

Indiferent de ce alegi să pui pe masa de Crăciun, sărmăluțele nu trebuie să îți lipsească. Fie că ești as într-ale bucătăriei sau începător, vei adora rețeta noastră tradițională! Să facem împreună, pas cu pas, după cea mai simplă rețetă moștenită de la bunica, delicioasele sărmăluțe tradiționale.

Ingrediente

2 kg varză acră
450 g carne tocat de porc şi de vită
50 g orez
200 g ceapă
ulei pentru prăjit
100 g costiţă afumată
2-3 linguri bulion
2 foi dafin
sare
piper

Mod de prepare

Facem împreună, pas cu pas, sărmăluțe delicioase după cea mai simplă rețetă de la bunica.

1. Se curăţă varza de frunzele exterioare şi de cotoare şi se aleg foile în care se va împacheta carnea.

2. Se curăţă ceapa şi se spală, după care se taie mărunt. Se pune într-o cratiţă la călit cu ulei şi puţină apă şi se lasă până devine aurie.

3. Se amestecă într-un castron ceapa prăjită şi răcită, cu carnea, piperul, sarea şi orezul, care a fost şi el opărit şi răcit.

4. Se ia compoziţie de mărimea unei nuci şi se pune pe o frunză de varză, care se rulează cu marginile în interior.

5. Frunzele de varză mai mici se opresc şi se toacă solzişori pentru a forma un strat pentru sarmale.

6. Într-o cratiţă înaltă, peste varza tocată se pun sarmalele şi costiţa, iar deasupra un alt strat de varză tocată. Peste ele se toarnă bulionul înmuiat în apă, se pun frunzele de dafin şi câteva boabe de piper. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de 2 ore. Din când în când, se mai completează cu apă, să nu se lipească.