Prăjitura Albinița. Rețetă de prăjitură din foi cu miere și cremă de griș

Ingrediente pentru rețeta de prăjitură Albinița:

Aluat pentru foi cu miere:

150 g unt
150 g zahăr
150 ml lapte
3 ouă
3 linguri miere
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1 linguriță zeamă de lămâie
un praf sare
750 g făină

Cremă de griș:

1 l lapte
200 g griș
50 g făină
200 g unt
150 g zahăr
2 lingurițe esență de lămâie
un praf sare

Alte ingrediente:

720 g gem de caise
zahăr pudră cu aromă de vanilie

Mod de preparare pentru rețeta de prăjitură Albinița

Preparare foi cu miere, pe dosul tăvii

Punem într-un vas, la foc mic, untul, zahărul, ouăle, laptele și un praf de sare. Amestecăm intens toate ingredientele până la topirea zahărului și la omogenizarea compoziției. Stingem focul, lăsăm compoziția să se tempereze, adăugăm mierea, bicarbonatul stins în zeamă de lămâie și încorporăm, treptat, făina.

Aluatul rezultat va fi ușor lipicios și nu foarte ferm, dar destul de ușor de întins pe dosul tăvii.

Împărțim aluatul pentru foi cu miere în patru părți egale, pe care le întindem, pe rând pe dosul tăvii unsă cu ulei și tapetată cu puțină făină. Le coacem pentru 3-4 minute fiecare, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.

Preparare crema de griș

Punem un vas pe foc cu laptele amestecat cu zahărul și un praf de sare, iar când atinge punctul de fierbere, adăugăm, treptat grișul amestecat cu făina. Amestecăm continuu cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe.

Fierbem crema de griș până devine consistentă ca o budincă, apoi stingem focul și adăugăm esența. Acoperim crema cu folie, la contact, o lăsăm la răcit, după care o amestecăm cu untul moale, ușor spumat împreună cu o lingură de zahăr pudră.

Asamblare prăjitura Albinița

Împărțim crema de griș în două părți egale. Așezăm prima foaie de aluat cu miere în tavă, o ungem cu jumătate din crema de gris, adăugăm a doua foaie și o presăm ușor peste cremă și o ungem cu gemul. peste gem adăugăm altă foaie de aluat cu miere, iar crema de griș și ultima foaie de aluat.

Acoperim prăjitura Albinița cu o folie de prospețime și așezăm o greutate peste ea, un tocător de lemn, un atlas, etc.

Dăm tava cu prăjitura din foi cu miere și cremă de griș la rece, de pe o zi pe alta, sau până când foile se hidratează bine și prăjitura se porționează frumos. De obicei, a doua zi se porționează cel mai bine prăjiturile cu foi pe dosul tăvii.

Prăjitura Albinița se servește decorată cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Sursa: a1.ro