Pasca traditionala cu aluat, branza si stafide. Reteta traditionala din caietul bunicii

Ingrediente:

Pentru aluat:

• 500 grame faina
• 150 grame zahar
• 250 mililitri lapte caldut
• 30 grame drojdie
• 3 oua
• 5 grame sare fina (o jumatate de lingurita)
• 100 mililitri ulei
• esenta de vanilie
• 2 pliculete de zahar vanilat
• 50 grame razatura coaja de lamaie

Pentru umplutura:

• 500 grame branza dulce de vaci
• 150 grame stafide
• 200 grame zahar
• 4 oua
• 75-100 grame faina
• esenta de rom
• coaja rasa de la o lamaie
• 1 pliculet de zahar vanilat

Mod de preparare:

Se framanta aluatul din urmatoarele ingrediente: zaharul, ouale, un pic de sare fina, laptele, drojdia dizolvata cu lapte si putin zahar, zaharul vanilat, esenta de vanilie, coaja de lamaie rasa, apoi se adauga faina si se framanta bine. Dupa aceea se toarna treptat si uleiul, pana se dezlipeste de pe mana.
Coca obtinuta se lasa la crescut la cald in vasul in care a fost framantata.

Preparam umplutura: punem branza dulce de vaca intr-un castron, adaugam zaharul, esenta de rom, coaja de lamaie, zaharul vanilat, ouale, stafidele (stafidele se pun in apa fierbinte cu esenta de rom pentru 5 minute, dupa care se aseaza pe un servet de hartie (ca sa absoaba surplusul)) si amestecam pana la omogenizare.
In compozitia rezultata adaugam faina si amestecam din nou pana se omogenizeaza totul bine.

Dupa ce a crescut aluatul, se unge masa cu ulei si se intinde o bucata de aluat cat mai subtire si un pic mai mare decat forma de copt, apoi se pune foaia de aluat in forma rotunda de copt (forma de copt se unge cu unt si apoi se tapeteaza cu folie de copt) cu marginile pe langa peretii formei in sus, dupa care se pune umplutura preparata, apoi se mai fac niste bilute de aluat si se pune peste umplutura, pe margini, roata imprejur, apoi se face si o forma de cruce in mijloc tot din bilute de aluat.

Se lasa din nou la crescut pana ce compozitia depaseste putin forma. Se introduce la cuptor si se lasa la foc potrivit.
Pasca se tine la cuptor aproximativ 45 de minute. Se scoate de la cuptor si se unge cu miere, eu am pudrat si un pic de zahar, pentru si mai mult aspect. Se lasa la racit un pic, dupa care se taie si se serveste.

Va uram pofta buna!

 

Similar articles