Cum scapi de mucegaiul din ghivecele cu flori – Trei soluții eficiente

Daca pamantul din ghivece s-a acoperit cu un strat fin de mucegai, ia masuri imediat! Mucegaiul va ataca florile si plantele tale preferate si le poti pierde in cateva saptamani.

Mucegaiul apare adesea deasupra pamantului din ghivece, daca tii plantele intr-un spatiu umed si rece sau daca le uzi prea des. Iarna, ghivecele tinute in camere mai rar aerisite sunt atacate de mucegaiuri si ciuperci, pe care le poti recunoaste dupa culoarea alba, galbena sau verde. Din pamant, mucegaiul se va raspandi rapid la radacinile si tulpinile florilor, care incep sa putrezeasca in cateva zile.

Ce flori de camera au imunitate la mucegai?

Pare uimitor, dar unele specii de flori au imunitate la ciuperci! Iata plantele de camera pentru care puteti sa nu va faceti griji:

Ardisia ,Adenium ,Glechoma ,Caladium ,Neoregelia ,Siderasis ,Cyperus

Important! Retineti ca murdaria si umiditatea sunt cei mai importanti factori pentru dezvoltarea mucegaiului. Cu cat mai curata si uscata va este locuinta, cu atat mai putin ciuperci si bacterii va vor deranja.

Cum luptam contra mucegaiului?

Exista o multime de metode de lupta contra mucegaiului, atat moderne, cat si traditionale. Noi va impartasim cateva dintre cele mai eficiente.

Metoda 1

Problema mucegaiului este ca de cele mai multe ori noi vedem cu ochiul liber doar “varful aisbergului”. Mucegaiul se raspandeste nu doar la suprafata, ci si in adancime. Imediat ce observati mucegai trebuie sa faceti urmatoarele:

inlaturati stratul superior de sol cu tot cu mucegai
adaugati sol nou, curat si sanatos
Important! In acest fel se previne patrunderea mucegaiului spre radacinile plantei, fapt ce ar putea-o distruge.

Metoda 2

Folosind aceasta metoda nu numai ca veti lupta contra mucegaiului din ghivece, ci si veti fertiliza solul.

inlaturati stratul superior de sol
adaugati humus si pamant de frunze
adaugati sol nou
In acest fel se inlatura ciupercile, se afaneaza si se fertilizeaza solul.

Metoda 3

Daca aveti la indemana argila expandata, procedati in felul urmator:

inlaturati stratul superior de sol
adaugati sol nou
adaugati argila expandata.
Ideea e ca daca ciupercile vor aparea din nou, ele se vor depune pe argila, care poate fi inlaturata si spalata foarte usor.

Important! Inlocuirea stratului superior de sol are efect de incetinire a dezvoltarii mucegaiului. Dar cea mai sigura masura ar fi inlocuirea totala a solului si mutarea plantei in alt ghiveci.

Sfaturi utile: Toamna, cand microclima locuintei sufera schimbari si incurajeaza aparitia mucegaiului, afanati mai des solul.

Adaugati in solul nou pastile de carbune activat.

Udati solul cu solutii fungicide.

Sucul de lamaie poate preveni cresterea si dezvoltarea ciupercilor: stropiti solul cu 1 lingurita de suc dizolvata in 1 pahar de apa.

Udati florile de camera cu solutie de permanganat de potasiu de 1-2 ori pe luna.

Urmati aceste sfaturi si ingrijiti florile de camera, ca sa va bucure mereu cu frumusetea si sanatatea lor.

 

Similar articles