Reteta traditionala de galuste de prune sau gomboti – desertul care-ti aduce aminte de copilarie

Ingrediente:

700 g cartofi albi vechi fainosi asa cum v-am explicat si mai devreme, 150 g faina, 2 oua, 50 g gris, un varf de cutit de sare, 180 g pesmet pentru tavalit, 75g de zahar tot pentru tavalit, 40g unt necesar la pesmet, 6 prune si 2-3 linguri de zahar. Din aceasta cantitate de ingrediente va ies 12 bucati mari de gomboti.

Mod de preparare

Se spala prunele, se taie in jumatati si se pun intr-o farfurie dupa care se pudreaza cu 2-3 linguri de zahar. Se spala si cartofii si se pun la fiert intregi, fara sa fie curatati sau taiati. Cartofii se fierb la foc mic pentru a evita craparea cojii. Puneti mai multi cartofi la fiert decat cei necesari si la sfarsit sa-i folositi doar pe cei care nu au crapat.In timp ce cartofii se fierb, topiti untul intr-o tigaie, pe foc mic, apoi adaugati pesmetul. Se rumeneste tot la foc mic, doar cateva minute pana capata o culoare aurie. Dupa stingerea focului se adauga si zaharul. Pentru o combinatie mai crocanta va recomandam sa folositi zahar tos. Cei care doresc pot sa adauge in pesmet putina scortisoara.

Se lasa totul la racit, se curata cartofii si se dau printr-o razatoare cu gauri mici, apoi se adauga ouale, sarea, faina si grisul. Totul se amesteca bine si se obtine un aluat lipicos care trebuie sa fie omogen.

Reteta traditionala de galuste de prune – Ultimele pregatiri. Asaltul final asupra pregatirii galustelor e foarte simplu: se umple o oala cu apa si se pune la fiert. Cand incepe sa fiarba se mai pune o lingura cu ulei si o jumatate de lingurita rasa de sare. Rupeti bucati din aluat si aplatizati-le, iar apoi puneti in centrul fiecareia cate o jumatate de prina pentru ca apoi sa inchideti aluatul si sa-i dati forma

Asezati galustele pe un platou intins pana cand le terminati pe toate si apoi le puneti in oala, cate 3-4 deodata. Ele trebuie fierte pana se ridica singure la suprafata. Daca puneti prea multe galuste deodata la fiert riscati sa se lipeasca intre ele.

Cand le scoateti, folositi o paleta cu gauri pentru a le pune direct in tigaia cu pesmet unde le rotiti pe toate partile, astfel incat sa fie perfect invelite.

Galustele pt fi servite atat fierbinti dar si reci. Prunele sunt recomandate pentru sanatate, sunt bogate in vitamina C, vitamina A, K, potasiu si fibre, stimuleaza memoria, previn bolile de inima, diabetul, combat anemia, trateaza constipatia si sunt pline de carbohidrati, o adevarata minune pentru sanatate.