Zacusca de vinete cu gogosari! Una dintre cele mai simple si populare retete

Ingrediente:

6 kilograme de vinete

6 kilograme rosii coapte

6 kilograme gogosari

4 kilograme ceapa

2 ardei iuti

1 litru ulei de floarea-soarelui

1 capatana de usturoi (optional)

5-6 linguri sare

piper si boia dulce, dupa gust

Mod de preparare:

Vinetele, coapte pe plita sau in cuptor, se curata de coaja si se lasa la scurs doua-trei ore, intr-o sita.

Gogosarii si ardeii iuti se curata de cotor, se spala bine in apa rece si se taie cuburi maricele. Ceapa se taie solzisori (nu prea mici). Intr-o cratita adanca se pune ulei la incins. Se adauga gogosarii si ceapa si se lasa sa se caleasca.

Intre timp, vinetele se toaca folosind o lingura de lemn. Cand gogosarii au inceput sa se inmoaie, se adauga vinetele.

Rosiile se spala, se inlatura cotorul, se taie cuburi si se pun peste prajeala. Se amesteca usor cu o lingura de lemn.

Se pune sarea, se potriveste de piper si boia, usturoi, apoi se acopera cratita si se fierbe la foc mic, aproximativ 60 de minute. Se amesteca des, cu lingura de lemn, avand grija sa nu se prinda de cratita.

Cand zeama a scazut, se ia de pe foc.