Zacuscă de vinete – Rețetă simplă, tradițională, știută de puține gospodine

Ingrediente:

6 kg vinete
foi de dafin
piper
sare neiodata
2 kg rosii
500 ml ulei
2 kg ardei kapia
2 kg ardei gogosari
1 kg ceapa
usturoi

Acestea sunt cantitatile pe care le folosesc eu. Dumneavoastra le puteti mari sau micsora in functie de preferinte.

De asemenea, proportiile ingredientelor sunt orientative. Cine doreste un gust mai acrisor, poate pune rosii mai multe sau, daca aveti 2-3 vinete sau ardei in plus sau in minus, nu schimba cu nimic reusita retetei.

Trebuie sa specific ca puteti folosi ardei si de un singur fel. De asemenea, dupa gustul si imaginatia fiecaruia puteti folosi orice condimente doriti.

Mod de preparare:

Mai intai, coaceti vinetele si ardeii pe plita, pe o tabla sau tava mai veche, pe ochiul aragazului, pe grill sau in cuptor. Curatati vinetele de coaja cand inca sunt calde, le spalati si le puneti la scurs pe o sita.

Curatati si ardeii de pielita, le scoateti cotoarele si semintele, si ii taiati fasii. Treceti rosiile prin masina de tocat sau prin blender, obtinand astfel un suc mai gros de rosii. Vinetele scurse, le tocati cu un cutit din lemn.

Dupa ce ati pregatit toate acestea, tocati ceapa marunt sau o treceti prin masina de tocat carne. Astfel, ea nu se va mai praji, ci va fierbe mai mult in zeama proprie si in ulei.

Sursa: https://reteteremedii.ro/