Zacusca de vinete ca la bunica: Gustul desăvârșit ce amintește de copilărie!

Ingrediente: 1,2 kg vinete coapte, curățate și scurse, 500 g ardei copți decojiți și scurși, 200 g ceapă gata curățită, 250 ml ulei de floarea soarelui, 500 ml suc gros de roșii, 2 lingurițe de sare, 1 linguriță rasă de piper măcinat și 2 foi de dafin.

Mod de preparare:

Vinetele sunt coapte de bunica pe plită sau la grătar și din aproximativ 2,5 kg de vinete proaspete îi mai rămân aproximativ 1,2 kg de vinete coapte decojite și scurse bine. Bunica obișnuiește să lase vinetele la scurs pe un fund de lemn, așezat înclinat, timp de 4-5 ore.

Pe urmă, bunica toacă vinetele cu un cuțit din lemn și pe urmă le lasă într-un castron curat.

Ardeii se coc la fel ca vinetele și dintr-un kg de ardei proaspețio mai rămâi cu aproximativ jumătate de kilogram după ce ăi cureți. După ce sunt copți, ardeii se pun într-o cratiță mare, se presară sare mare din belșug și se acoperă cu un capac sau cu folie de aluminiu. Astfel se crează abur care ajută ulterior la decojirea ușoară a ardeilor. După decojire, ardeilor li se îndepărtează cotoarele și semințele și se taie fâșii, după care se pun într-un castron curat.

Una dintre cele mai importante părți ale „procesului tehnologic“ de preparare a zacuștii de vinete este fierberea acesteia în scopul scăderii lichidelor.

Pentru a reduce timpul, bunica face un suc gros de roșii, în locul clasicului bulion. Astfel, bunica opărewște roșiile întregi, le scurge și le stoarce bine de zeamă și pe urmă le dă de 3 ori prin mașina specială. Rezultă un suc foarte gros de roșii, care este folosit la zacuscă și care scade timpul de fierbere și evaporare a lichidelor.

Câtă ceapă se pune la zacusca de vinete
Pentru o porție de zacuscă de vinete, bunica pune 200 g de ceapă, pe care o amestecă cu ardeii copți mărunțiți .

Într-o cratiță mai largă, bunica pune ceapa mărunțită și uleiul, după care pune cratița pe foc mic, dar pe un disc metalic care să disipeze uniform căldura. După ce se călește ceapa, se adaugă în cratiță ardeii copți mărunțiți și vinetele și se continuă călirea încă vreo câteva minute. Din când în când, bunica re grijă să mestece pentru a nu risca să se prindă de funduul cratiței.

După, bunica pune sare, piper negru proaspăt măcinat și 2 foi de dafin. Peste această compoziție se toarnă sucul gros de roșii și se omogenizează bine totul.

Se lasă la fiert aproximativ jumătate de oră și se are grijă să se mestece continuu deoarece zacusca stropește. Semnul că zacusca este fiartă destul este apariția unor mici bălți de ulei la suprafața ei.

Ambalarea și pregătirea pentru iarnă
Când zacusca este gata, borcanele urmează să fie pusă sunt sterilizate, la fel și capacele.

Zacusca se îmbuteliază fierbinte în borcane așezate pe o tavă metalică care să preia șocul termic. Imediat, bunica strânge capacele borcanelor și le învelește în niște pături groase și lasă totul așa până a doua zi. Pe urmă, bunica scoate borcanele și le așază în cămară, unde sunt păstrate până iarna târziu, când zacusca de vinete este savurată alături de întreaga familie.

 

Similar articles