Murături în saramură. Sunt delicioase, merg cu aproape orice fel de mâncare și se fac rapid.

Dacă vrei să murezi mai multe legume, atunci alege conopidă, varză tocată mărunt, gogonele, morcovi, gogoșari sau dovlecei. Este bine să cumperi legumele proaspete și, dacă ai ocazia, de la țărani sau fermieri. Alege legume care nu sunt perfecte și nici tratate cu pesticizi sau substanțe care să le facă să crească rapid. Legumele din grădina proprie ar fi ideale, pentru că au un gust minunat, cu mult diferit de cele pe care le găsești în hipermarketuri.

Ingrediente:

-1 pepene mic
-1 kg castraveți verzi
-1 kg gogonele
-1 kg morcovi
-1 kg ardei sau gogoșari
-1 kg conopidă
-3 legături mărar
-o țelină
-o căpățână usturoi
-1 hrean (rădăcină și/sau frunze)
-sare de murături
-apă

Mod de preparare:

Pentru început se sortează și se spală legumele. Alege-le pe cele mai frumoase, nici prea coapte, dar nici crude. Conopida se rupe buchețele, ardeii sau gogoșarii se taie în jumătate sau pe fert.

Morcovii se pot tăia rondele, iar gogonele se lasă întregi dacă sunt mici, ori se taie pe jumătate dacă sunt mari. Pepenele se taie bucățele cu tot cu coajă. Se pregătesc borcane mari sau bidonașe de plastic.

Pe fundul borcanelor se pun frunze de țelină, hrean și mărar, apoi se pun legumele asortate în picioare și cât mai aproape una de cealaltă. În golurile formate se pun căței de usturoi, ardei iuți, boabe de piper sau bucățele mai mici de legume. Deasupra se pune usturoi și ardei iute. La final se adaugă frunzele verzi de hrean și țelină, tije uscate sau verzi de mărar și se așează borcanele într-o tavă de cuptor.

Se pune apă la fiert cu sare specială pentru murături. Se pun 20-25 de grame de sare la un litru de apă. Amestecul stă pe foc pentru 2-3 clocote și se toarnă în borcane până la limita de sus.

Se lasă borcanele așa cum sunt și a doua zi se închid capacele.
Se agită și apoi se depozitează într-un loc întunecos și răcoros pentru la iarnă.

 

Similar articles