Prajitura Albinita cu foi de miere de albine! Este incredibil de gustoasa!

Ingrediente:

Pentru foi:

-600 de grame de faina+ 3-4 linguri pentru presarat pe planseta
-200 de grame de miere de albine
-180 de grame de zahar tos
-100 de grame de unt gras
-1 praf de sare
-1 lingura de bicarbonat de sodiu
-1 ou
-3-4 linguri de lapte rece

Pentru crema:

-300 mililitri de lapte
-80 de grame de gris
-200 de grame de unt gras (un pachet)
-2 plicuri de zahar vanilinat
-150 de grame de zahar

in plus:

-400 de grame (un borcan) de gem de caise sau prune (sa fie un gem omogen ca o pasta si mai acrisor) si zahar pudra pentru presarat

Mod de pregatire :

1. Se cantareste zaharul pentru foi, mierea de albine si untul intr-o craticioara. Se adauga sarea si se pune pe foc mic, amestecand din cand in cand, pana se topeste zaharul.

2. Se va forma ca un caramel care face bulbuci, e bine sa fiti cu ochii pe cratita in timp ce e pe foc ca poate da pe afara. Dupa ce s-a dizolvat zaharul se trage deoparte si se lasa sa se racoreasca putin.

3. Intr-un castron se pune toata faina si se amesteca bine cu bicarbonatul. Se adauga crema fiarta si putin racorita (sa putem sa o atingem cu mana). Se amesteca cu lingura la inceput, apoi se framanta. Se adauga si un ou batut cu furculita si cate o lingura de lapte rece, pe rand, atata cat e nevoie ca sa se lege aluatul. Mie mi-au intrat 3 linguri de lapte, dar daca faina e mai slaba se poate sa intre numai una sau doua. Se poate aprinde si cuptorul si se fixeaza la 180 de grade (treapta 3 pentru cei cu cuptor cu gaz).

4. Se presara planseta cu faina si se imparte aluatul in 4 parti cat mai egale.

5. Se intind foi subtiri cu sucitorul, cam de 28×38 cm. Tot timpul sa fie planseta presarata cu faina sa nu se lipeasca foile. Atentie, daca faceti foile cat mai egale, veti avea mai putine pierderi la sfarsit, cand se taie marginile. Foaia intinsa se infasoara pe sucitor si se deruleaza pe dosul unei tavi unse cu putina grasime (untura, ulei) si presarata cu faina sau in tava cu hartie de copt. Eu la aragazul cu gaz am avut o tava pe care foile de dimensiunea asta se potriveau perfect, acuma am electric si aici tava e mai mare, dar nu conteaza. Sa inteapa foaia cu furculita din loc in loc si se da la copt la 180 de grade.

6. Se fac 4 foi cum am aratat la pasul 5. Foile se coc pe rand, cate 10-12 minute fiecare, pana se rumenesc si capata o culoare ca de caramel. La inceput, cat sunt fierbinti, foile sunt foarte moi, dupa care se intaresc ca scandura, nu va speriati, e normal, ele se vor inmuia de la crema de lapte.

7. Cat se racesc foile, se face crema. Se pune pe foc laptele cu zaharul si cand fierbe se adauga grisul in ploaie si se amesteca bine sa nu aiba cocoloase. Se trage de pe foc si se lasa sa se raceasca, apoi se adauga untul moale taiat in cuburi.

8. Se adauga zaharul vanilinat si se bate cu mixerul pana se face o crema spumoasa.

9. Pe prima foaie se pune 1/2 din crema si se intinde uniform.

10. Se acopera cu a doua foaie, pe care se pune tot gemul si se intinde frumos.
11. Deasupra de gem se pune a 3-a foaie, restul de crema si se acopera cu ultima foaie. Se pune deasupra prajiturii o alta tava in care se pun greutati (eu pun borcane de gem in toata tava) si se lasa peste noapte sa se odihneasca. In timpul asta, foile se vor inmuia bine.

12. A doua zi dimineata se indreapta marginile cu un cutit (si ce bune-s marginile astea la cafea!) si se portioneaza prajitura dupa plac.

13. Se presara prajitura cu zahar praf in care se amesteca 1 plic de zahar vanilinat si e gata. E o prajitura frageda, cu gust foarte bun, care rezista cateva zile la loc racoros si care e minunata si pentru copii, pentru ca o pot manca din mana si nu se murdaresc prea rau.

Sursa: https://www.kfetele.ro/cooking

 

Similar articles