Aluat universal, potrivit pentru pâine, pizza, plăcinte – O Rețetă fără ouă și fără lapte

Ingrediente :

1 kg făină
500 ml apă caldă
30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată
50 ml ulei
1 lingură zahăr
1 lingură sare

Mod de preparare:

Fărâmițăm drojdia proaspătă într-un bol, adăugăm zahărul și amestecăm până drojdia se lichefiază. Adăugăm și 100 g de făină și apă călduță (nu fierbinte) și omogenizăm. Acoperim cu un prosop curat și lăsăm la loc cald timp de 10-15 minute, cât să se umfle drojdia.

După 10-15 minute, adăugăm și uleiul și sarea și amestecăm. Treptat încorporăm și făina cernută, frământând un aluat moale, elastic și foarte dens. Nu adăugăm toată făina deodată întrucât este posibil să avem nevoie o cantitate mai mare sau mai mică, în funcție de umiditatea acesteia.

Ungem un bol cu ulei și transferăm aluatul în ea. Acoperim bolul cu un prosop curat de bucătărie și punem la loc cald. Lăsăm aluatul la dospit timp de 40-45 de minute, până își dublează volumul. Transferăm aluatul dospit pe suprafața de lucru și îl modelăm după plac.

Este perfect atât pentru plăcinte cât și pentru pizza sau gogoși.

 

Similar articles