Dovleceii sunt una din legumele foarte sanatoase de care ne bucuram aproape in orice sezon. Sunt foarte versatili si poti prepara din ei foarte multe mancaruri, una mai gustoasa decat cealalta. Vedeta petrecerilor in familie, este in schimb salata de dovlecei cu maioneza, un bun inlocuitor al salatei de vinete, care se face mai usor si merge tot atat de bine la „public”. Ingrediente: 4 dovlecei de marime medie, sare marina, piper alb macinat, piper negru, 7 catei de usturoi, frunze de patrunjel, maioneza.

Mod de preparare: Dovleceii se curata de coaja, se taie in bucati si se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert se storc bine de apa si se toaca la fel ca vinetele. Intr-un bol se pun dovleceii tocati, se amesteca cu maioneza facuta in casa (un galbenus, sare, ulei de floarea-soarelui, o lingura mustar), se condimenteaza cu sare si piper, se adauga usturoiul si frunzele de patrunjel; Se serveste cu paine, rosii, ardei, castraveti sau alte legume dupa preferinta.

Bonus: Reteta traditionala de langosi cu branza. INGREDIENTE – 250 g faina, 150 ml apa calduta, 1/2 bucata cub de drojdie proaspata, 1 praf sare, 2 linguri zahar, 2 cani ulei, pentru umplutura – 200 g branza sarata sau alte umpluturi la alegere Langosi – Mod de preparare: Invata cum sa faci aceste delicioase gogosi umplute cu branza, cunoscute sub numele de langosi. Le poti umple si cu gem de. capsuni, crema de ciocolata, fructe, branza dulce si stafide, cubulete de sunca etc. Vezi cum se fac langosile.

Dizolva intr-un castron drojdia si se amesteca cu apa calduta, sare si zahar. Adauga faina si se framanta bine. Pune aluatul framantat intr-un vas uns cu ulei, acopera cu o carpa. Lasa la cald, ferit de curent, sa creasca, circa 30 de minute. Pune ulei la incins intr-o tigaie si desfa cu o lingura, sau cu mana, bucati de aluat crescut.

Se aplatizeaza (turtesc) bucatile de aluat si, daca nu le vrei simple, pune umplutura (de branza, branza cu verdeturi, stafide, fructe, gem etc.). Lipeste marginile, ca intr-un plic si pune in uleiul incins, la prajit, circa 2 minute pe fiecare parte, pana devin aurii. Se scot langosile pe prosoape de hartie si se lasa la scurs. Pudreaza cu zahar sau scortisoara, dupa gust. Se servesc calde.

Loading...