Dacă dorim să facem ”în doi timpi și trei mișcări” o prăjitură foarte gustoasă din foile banale din comerț, această rețetă este perfectă. Se pregătește în 30 de minute, se potrivește la orice fel de foi și prăjitura poate fi tăiată după doar o oră. Nu este o cremă grasă, prăjitura umplută cu ea rezistă 24 de ore la temperatura camerei, 4-5 zile în frigider și poate fi inclusiv congelată, pentru că această cremă nu se ”taie” la decongelarea prăjiturii.

Avem nevoie de:

1 kg smântână foarte grasă (sau 1 litru frișcă vegetală lichidă pentru versiunea de post), 150 g zahăr, 250 g miez de nucă, 80 g amidon sau 2 plicuri praf de budincă de vanilie, 1 lingură coajă rasă de lămâie, o lingură esență de rom

Preparare:

Punem amidonul sau praful de budincă împreună cu 2 linguri de zahăr și 2-3 linguri apă, cât să se dizolve amidonul. Miezul de nucă ales de resturile de coji îl rumenim puțin în tavă, în cuptor, sau în tigaia fără ulei, pe aragaz. Il prăjim numai până emană mirosul specific, fără să îl ardem, apoi îl măcinăm prin mașina de nucă sau îl dăm prin robot până e pastă. Punem la fiert smântâna cu restul de zahăr, nuca măcinată și coaja de lămâie. Amestecăm mereu și fierbem la foc mic până ce devine ca o smântână subțire. Adăugăm esența de rom și amidonul dizolvat și mai dăm un clocot, doar cât să se îngroașe.

Atenție, nu trebuie să se ardă, așa că amestecăm mereu. Dăm crema deoparte, amestecăm bine, punem chiar pe suprafața ei o folie alimentară și lăsăm să se răcorească 10-15 minute. Nu trebuie să se răcească de tot, ci doar cât suportă mâna, pentru că altfel se încheagă și nu se mai poate întinde frumos între foi. Punem crema călduță între foi, preferabil din pandișpan, și apăsăm ușor, ca să se lipească bine. Se poate folosi și pentru un tort.

Punem deasupra o hârtie de copt și un tocător, pe care plasăm o carte groasă sau o pungă de zahăr, ca greutate. Lăsăm minim o oră, apoi prăjitura se poate glazura sau pudra cu zahăr și tăia după dorință. Este foarte gustoasă prăjitura cu această cremă, dar trebuie tăiată și consumată în bucăți mici, pentru că orice preparat cu nuci poate fi indigest pentru cei sensibili.

Loading...