Ingrediente:

cartofi – 0,5 kg
orez – 0,5 cana
morcov – 2-3 buc
ceapa – 2-3 buc
marar – cateva fire
patrunjel – cateva fire
pesmet
sare
ulei

Mod de preparare:

Cartofii, se spala bine si se fierb in coaja. Pentru piftelele de post cartofii trebuie fierti in coaja, deoarece astfel ei vor fi mai lipiciosi si nu este va fi nevoie sa adaugati oua. Aparte, se fierbe orezul. Pentru o jumatate de kilogram de cartofi folositi aproximativ o jumatate de cana de orez. Se poate folosi orice fel de orez, dupa preferinte. Pana fierb toate, curatim 2-3 cepe medii si 2-3 morcovi. Morcovii ii dam pe o razatoare mica, ceapa o tocam destul de marunt.

Se toarna in tigaie ulei si se caleste ceapa si morcovii. Luam cateva fire de patrunjel verde si marar le tocam si le lasam deocamdata deoparte. Cand cartofi sunt fierti e necesar sa fie curatati calzi. Apoi, pasam cartofii adaugam orezul fiert, morcovii si ceapa prajita cat si patrunjelul si mararul tocat. Nu uitam de sare. Totul trebuie amestecat foarte bine. Din masa obtinuta facem piftelute pe care le dam prin pesmet si le prajim in ulei incins. Pot fi servite cu rosii proaspete sau muraturi, ciuperci sau castraveti.

Bonus

Ciuperci cu usturoi la cuptor

Ingrediente: Ciuperci cu usturoi la cuptor, 500 gr ciuperci champignon mici (marime 30-50 mm; albe sau brune), 3-4 catei usturoi, 1/4 legatura patrunjel, 2 linguri vin alb sec, 3 linguri ulei masline, 1 lingura unt (cca 15 gr), 1 lingura suc de lamaie, sare, piper negru.

Mod de preparare: Ciuperci cu usturoi la cuptor. Intr-un bol se pune putina apa rece si se stoarce 1/4 lamaie. Inmuiati servetele de hartie in aceasta apa si stergeti cu ele palariile ciupercilor. Dupa aceea taiati partea buretoasa/lemnoasa din piciorusele ciupercilor.

Intr-un vas care merge la cuptor si care cuprinde ciupercile pe un singur strat (pot fi usor inghesuite) puneti 3 linguri ulei. Adaugati ciupercile, presarati-le cu sare si piper negru. Amestecati. Dati vasul la cuptor la 240-250C si lasati ciupercile sa se coaca timp de 15 minute. In acest timp ele vor lasa destul de mult suc pe fundul vasului. Adaugati vinul, usturoiul strivit si jumatate din patrunjelul tocat fin. Amestecati.

Dati vasul iar la cuptor inca 20 minute, pana sucul scade binisor si ciupercile sunt facute. Adaugati restul de patrunjel tocat, untul taiat bucatele si sucul de lamaie. Amestecati, se va forma un sos mai consistent. Serviti imediat cu paine prajita. Sunt bune ca aperitiv sau garnitura. Sunt bune si dupa ce se racesc sau reincalzite.

Loading...