Ingrediente: aproximativ 400 g de faina (poate mai mult); un pahar de chefir/iaurt sau lapte batut (250 ml); 1-2 oua; ½ pahar de zahar (100 gr); un plic de praf de copt (la 500 g de faina); ulei de floarea-soarelui — pentru prajit; zahar pudra — pentru ornat.

Mod de preparare: Combinati 400 g de faina cernuta cu zaharul si praful de copt. Adaugati chefirul si 1-2 oua. Amestecati cu lingura. Aluatul iese vascos si lipicios.
Transferati-l pe masa presarata cu faina si framantati-l bine, pudrandu-l cu faina, pana va deveni neted, elastic si maleabil. Acoperiti-l cu un prosop si lasati-l sa se odihneasca minim 30 minute. Apoi intindeti-l intr-o foaie dreptunghiulara si taiati-l in fasii.

Realizati cate o taietura in mijlocul fiecarei fasii, prin care trebuie sa rasuciti aluatul spre interior. Prajiti minciunelele in ulei, pe ambele parti, pana vor deveni aurii. Cat sunt fierbinti, presarati-le cu zahar pudra.

Bonus

Prajitura cu visine. Este o prajitura care se prepara foarte usor dar care este extrem de delicioasa!

Ingrediente: 1 kg de visine, o cescuta cu zahar, 6 oua, 6 linguri cu zahar pudra, 6 linguri cu faina, o lingurita zeama de lamaie, 2 linguri cacao, esenta de rom, zahar pudra pentru decor si cateva visine cu codite.

Mod de preparare: Mai intai spalam visinele, le scoatem samburii si le presaram cu o cescuta de zahar. Trebuie sa le lasam asa cateva ore pana se indulcesc putin, se topeste zaharul si se formeaza un sirop.

Se incinge cuptorul. Se scurge sucul de la visine si se prepara un sirop cu apa rece care se bea pe nerasuflate, mai ales ca se face cald in bucatarie de la cuptor. Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se bat bine cu zaharul pudra, adaugand pe rand cate o lingura. Se adauga apoi faina, lingura cu lingura, amestecand compozitia cu o lingura de lemn, de jos in sus.

Albusurile se bat spuma cu zeama de lamaie si se toarna peste compozitia de galbenusuri. Se amesteca foarte incet cu lingura de lemn, de jos in sus, pana cand se incorporeaza bine si se obtine un aluat pufos.

Se separa jumatate din compozitie in care se adauga cacao si esenta de rom. Se amesteca incet, de jos in sus. Intr-o tava de 20×30 cm se pune hartie de copt, se adauga compozitia alba, apoi compozitia cu cacao, iar deasupra visinele scurse bine de sirop.

Prajitura cu visine se lasa la cuptor, la foc mic, 15-20 de minute, pana trece testul scobitorii. Se scoate tava cu prajitura cu visine din cuptor si se lasa la racit, apoi se taie. Prajitura cu visine se pudreaza cu zahar pudra. Puteti folosi si visine din compot, scurse bine. Reteta se poate face si cu caise sau capsuni.

Loading...