Ficatul este un organ vital, necesar pentru furnizarea de energie și nutrienți țesuturilor corpului. De sănătatea ficatului depinde buna funcționare a digestiei, detoxifierea corespunzătoare a organismului, metabolismul și imunitatea. Plantele care protejează ficatul și ajută la vindecarea celulelor hepatice lezate se numără printre cele mai accesibile, ușor de găsit în flora spontană și la magazinele naturiste: păpădie, cicoare, armurariu, anghinare.

Anghinarea

Este una din cele mai utile plante pentru persoanele cu boli de ficat sau hiperlipidemie (exces de grăsimi în sânge). Conține principii amare, flavonoizi, taninuri, inulină, mucilagii, vitaminele A, B și C, și minerale. Are proprietăți antioxidante, coleretice, hepatoprotectoare și hipolcolesterolemiante. Anghinarea ajută la regenerarea celulelor hepatice lezate și la protejarea ficatului de efectele dăunătoare a toxinelor. Totodată, această plantă stimulează secreția bilei, favorizează scăderea colesterolului și previne bolile de inimă.

Armurariul

Este cel mai cunoscut remediu pentru afecțiunile hepatice. Armurariul este bogat în compuși antioxidanți care ajută la regenerarea celulelor afectate ale ficatului – silimarină, silibină și silicristină – tocoferol, saponozide și sitosteroli. Are efecte hepatoprotectoare extraordinare. Armurariul protejează ficatul de toxicitatea alcoolului și a ciupercilor otrăvitoare, precum și împotriva chimicalelor din medicamente. Silimarina reduce producția de radicali liberi și peroxidarea lipidelor. Blochează toxinele, reduce leziunile hepatice induse de acetaminofen, tetraclorură de carbon, fenilhidrazină, radiații și alcool. Poate fi folosit în hepatite și ciroză. Această plantă previne totodată acumularea de grăsimi la nivelul ficatului. Se poate administra sub formă de infuzie, decoct, tinctură sau pulbere din semințe.

Gălbenelele

Aceste plante au proprietăți antiinflamatoare, stimulatoare, decongestive și calmante în afecțiunile hepato-biliare. Acțiunea lor benefică asupra ficatului se datorează activității antioxidante și de reducere a radicalilor de oxigen. Studiile au arătat că extractul de flori de gălbenele protejează împotriva hepatotoxicității acute induse de tetraclorura de carbon și nefrotoxicității induse de cisplatină (un medicament citostatic folosit în cancer).

Cicoarea

Cicoarea stimulează funcțiile ficatului și fluxul biliar, curăță ficatul de depunerile de grăsimi, are efecte antihiperglicemice și anti-dislipidemice, scade riscul de diabet, reduce absorbția și sinteza colesterolului și îmbunătățește tranzitul intestinal. Se folosește rădăcina, bogată în inulină și principii amare. Poate fi administrată sub formă de ceai, ca înlocuitor pentru cafea.

Păpădia

Bogată în săruri minerale, principii amare și vitamine, păpădia are efecte hepatoprotectoare, decongestionante la nivel hepatic și stimulatoare asupra bilei.

Sunătoarea

Această plantă ajută la refacerea celulele ficatului afectate de hepatite și împiedică depunerile de grăsimi în ficat.

Ceai mixt 1: – cicoare și semințe de armurariu, măcinate prin râșnița de cafea. Se folosește 1 linguriță de pulbere la 200 ml de apă clocotită. Se bea câte 1 cană de infuzie pe zi.

Ceai mixt 2: – coada-șoricelului (3 părți) – turiță-mare (2 părți) – rostopască (1 parte) – cimbrișor (1 parte) – lichen de piatră (1 parte) – ienupăr (1 parte) Se folosește 1 lingură de amestec la 200 ml de apă clocotită. Se beau câte 2 ceaiuri pe zi.

Ceai mixt 3 (rețeta fitoterapeutului Constantin Milică) – anghinare – armurariu – rostopască – gălbenele – cicoare – păpădie – mușețel – mentă

Loading...