Pentru aceasta prajitura cu ciocolata si coniac ai nevoie de 150 de ml de licoare. Un pahar de coniac adevarat este o alchimie a gusturilor si aromelor. Usor uleioasa, licoarea se face doar in regiunea care inconjoara orasul francez Cognac si se obtine din trei tipuri de struguri: Ugni Blanc, Folle Blanche si Colombard. Pentru inceput se face vinul, apoi prin distilare dubla, numai in cazane din cupru, se obtine celebra bautura. Coniacul este turnat in butoaie de stejar, pentru fabricarea carora se foloseste numai lemn din padurile din Limousin si Troncais, iar la finalul celor doi ani, cat este lasat la invechit, coniacul ajunge la 40 de grade.

Ingrediente (6-8 portii):

3 oua

100 g zahar

100 g faina

½ lingurita praf de copt

100 g unt

1 varf de cutit sare

150 ml coniac

Pentru crema:

200 g ciocolata praline

1 lingura lapte

4 oua

250 ml frisca lichida

4 linguri zahar

6 foi gelatina

3 linguri pudra de cacao

Mod de preparare:

Pentru blat, se topeste untul si se lasa sa se raceasca. Galbenusurile se pun intr-un bol, se amesteca cu zaharul si se pun pe baie de aburi, batandu-se constant pana isi dubleaza volumul si se albesc. Se scoate crema de pe aburi, se amesteca in ea pana se raceste complet.

Se adauga peste crema de galbenusuri faina cernuta cu sarea si praful de copt, iar la final se incorporeaza albusurile batute spuma tare. Se toarna aluatul intr-o forma de cozonac unsa si tapetata si se coace in cuptorul preincalzit la 180° C timp de 30 minute. Se lasa sa se raceasca in forma, dupa care se taie in patru.

Pentru crema, se inmoaie gelatina in apa rece. Se topeste ciocolata cu laptele si zaharul pudra, se adauga gelatina stoarsa in ea si se amesteca bine. Se toarna intr-un castron, se lasa sa se raceasca, dupa care se incorporeaza galbenusurile treptat, batandu-se cu telul.

Se incorporeaza in ciocolata frisca batuta bine si la final albusurile batute spuma tare.

Se imbraca tava in care s-a copt blatul cu folie alimentara, se asaza blatul de jos, se stropeste cu coniac, se pune crema si se continua asa pana se termina toate ingredientele. Deasupra trebuie sa fie blat. Se introduce la frigider pentru cel putin 3 ore, se rastoarna pe un platou si se presara cu multa pudra de cacao.

Pofta buna!

Loading...