Ingrediente pentru blat 200 gr făină, 200 ml lapte, 2 ouă, 100 ml ulei, 100 gr zahăr, 2 linguri cacao, 1 plic praf de copt Ingrediente pentru umplutura de cocos 7 linguri griș, 1 litru lapte, 1 ceașcă zahăr, 200 gr fulgi de cocos

Cum se prepară umplutura de cocos? Pune laptele la foc mic și când laptele clocotește, adaugă zahărul și grișul. Amestecă continuu pe foc încă aproximativ 10 minute, ca să fiarbă grisul. Oprește focul și adaugă la final fulgii de cocos, apoi lasă crema obținută să se răcească.

Cum se prepară blatul?

Cu ajutorul mixerului amestecă toate ingredientele pentru aluat, până când obții o compoziție omogenă. Pune hârtie de copt într-o tavă de 23 x 33 cm, apoi toarnă jumătate din compoziție și pune tava în cuptorul încins la 170 grade Celsius timp de 10-12 minute sau până când vezi că se încheagă puțin compoziția. Scoate tava din cuptor și întinde peste blatul parțial copt umplutura de cocos. Toarnă apoi peste aceasta cealaltă jumătate din compoziția de blat de cacao. Lasă prăjitura în cuptor încă cca. 20-25 minute. Așteaptă să se răcească prăjitura complet, apoi decoreaz-o cu fulgi de cocos și porționeaz-o.

Bonus

Cremă fiartă de smântână cu nuci ( rețeta bunicilor)

Avem nevoie de:

1 kg smântână foarte grasă (sau 1 litru frișcă vegetală lichidă pentru versiunea de post), 150 g zahăr, 250 g miez de nucă, 80 g amidon sau 2 plicuri praf de budincă de vanilie, 1 lingură coajă rasă de lămâie, o lingură esență de rom

Preparare:

Punem amidonul sau praful de budincă împreună cu 2 linguri de zahăr și 2-3 linguri apă, cât să se dizolve amidonul. Miezul de nucă ales de resturile de coji îl rumenim puțin în tavă, în cuptor, sau în tigaia fără ulei, pe aragaz. Il prăjim numai până emană mirosul specific, fără să îl ardem, apoi îl măcinăm prin mașina de nucă sau îl dăm prin robot până e pastă. Punem la fiert smântâna cu restul de zahăr, nuca măcinată și coaja de lămâie. Amestecăm mereu și fierbem la foc mic până ce devine ca o smântână subțire. Adăugăm esența de rom și amidonul dizolvat și mai dăm un clocot, doar cât să se îngroașe.

Atenție, nu trebuie să se ardă, așa că amestecăm mereu. Dăm crema deoparte, amestecăm bine, punem chiar pe suprafața ei o folie alimentară și lăsăm să se răcorească 10-15 minute. Nu trebuie să se răcească de tot, ci doar cât suportă mâna, pentru că altfel se încheagă și nu se mai poate întinde frumos între foi. Punem crema călduță între foi, preferabil din pandișpan, și apăsăm ușor, ca să se lipească bine. Se poate folosi și pentru un tort.

Punem deasupra o hârtie de copt și un tocător, pe care plasăm o carte groasă sau o pungă de zahăr, ca greutate. Lăsăm minim o oră, apoi prăjitura se poate glazura sau pudra cu zahăr și tăia după dorință. Este foarte gustoasă prăjitura cu această cremă, dar trebuie tăiată și consumată în bucăți mici, pentru că orice preparat cu nuci poate fi indigest pentru cei sensibili.

Loading...