Ce se dă de pomană de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Ce se dă de pomană de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023? În calendarul creștin ortodox, această sărbătoarea este marcată cu cruce roșie, fiind una dintre cele mai importante din luna august. De asemenea, este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, deoarece pe 1 septembrie începe noul an.

Ce se dă de pomană de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe data de 29 august. Sfântul Ioan este cel care i-a botezat pe cei păcătoși în râul Iordan și care i-a pregătit pe oameni pentru venirea lui Iisus Hristos.

Există o mulțime de tradiții și obiceiuri care sunt respectate cu strictețe chiar și în ziua de astăzi. Una dintre cele mai vechi obiceiuri și cele mai importante este mersul la biserică.

În această zi, credincioșii merg la biserică cu mere, pere, castraveți și struguri spre sfințire. După ce preotul sfințește bucatele, acestea sunt date de pomană celor flămânzi și săraci în amintirea sufletelor plecate dintre cei vii și nu numai. De asemenea, pachetele cu fructe și pâine se împart pentru liniște în casă și pentru spor în toate activitățile.

În ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este bine să ținem post negru pentru a semăna cu Sfântul Ioan care a dus o viață cumpătată. Această zi este considerată o prefigurare a vinerii Patimilor. Așa cum este recomandat postul în fiecare vineri, tot astfel se cuvine postul și în această zi.

Tradiții și obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

În această zi nu este bine să consumăm vin roșu sau alimente și mâncăruri gătite, care au aceeași culoare, în memoria sângerul vărsat de către Sfântul Ioan. Nu se consumă nici varză în această zi, deoarece se spune că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului.

Conform tradițiilor, nu se lucrează, nu se spală și nu se fac munci ale câmpului pe 29 august. Nu se taie cu cuțitul din respect pentru marea sărbătoarea creștinilor și nu este bine să te cerți cu cei din familie.