Cum să păstrați verdețurile proaspete mai mult timp

Poate ați mers la piață și ați cumpărat o grămadă de verdețuri proaspete, dar acum vă întrebați cum să le păstrați astfel încât să le puteți folosi mai mult timp.

Ei bine, există câteva sfaturi simple pe care le puteți urma pentru a vă bucura de verdețurile proaspete pentru o perioadă mai lungă.

1. Păstrarea în frigider cu apă


Pătrunjelul, leușteanul și mărarul se pot păstra în frigider într-un borcan cu apă. Tăiați aproximativ 1-2 mm din cozi, așa cum ați tăia florile, și așezați-le într-un borcan umplut cu apă până la jumătate.

La fiecare 2-3 zile, tăiați puțin din cozi și schimbați apa. Acest lucru va menține verdețurile proaspete pentru mai mult timp. Același principiu se aplică și pentru busuioc și tarhon.

2. Uscarea și stocarea
Dacă alegeți să spălați verdețurile înainte de a le pune în frigider, asigurați-vă că le uscați bine. Întindeți bucăți de hârtie de bucătărie pe masă, așezați verdețurile pe ele și acoperiți-le cu alte șervete de hârtie. Așteptați să se usuce înainte de a le pune în frigider.

Dacă nu aveți destul spațiu în frigider pentru borcane suplimentare, puteți împacheta verdețurile în șervete de hârtie umede și să le puneti în lădița specială pentru legume și fructe din frigider.

Pentru a menține frunzele de salată proaspete mai mult timp, spălați-le și uscați-le între șervete de hârtie, apoi așezați-le într-o caserolă cu șervete uscate, într-un singur strat. Nu presați prea multe frunze una peste alta și consumați-le în maximum 3-4 zile.

3. Tulpini mai lemnoase
Verdețurile cu tulpini mai lemnoase, cum ar fi rozmarinul, oregano, cimbrul/cimbrișorul și salvia, trebuie împachetate individual în șervete uscate și depozitate în frigider sau în caserole.

4. Frunze de ceapă și usturoi
Frunzele de ceapă și usturoi sunt destul de perisabile. Pentru a le menține proaspete mai mult timp, puneți legăturile în borcane cu foarte puțină apă, doar suficient pentru ca rădăcinile să poată absorbi lichidul. Lăsați borcanele în bucătărie, pe pervaz sau pe blatul de lucru.

Dacă doriți să le păstrați la rece, împachetați doar părțile verzi în șervete de hârtie sau bumbac umezite. Frunzele de spanac, leurdă, ștevie și lobodă sunt, de asemenea, foarte perisabile.

După ce le spălați sub jet de apă rece, le puteți păstra în caserole sau pungi tapetate cu hârtie, dar fără a le presa între ele. Asigurați-vă că frunzele au suficientă umiditate și aer. Nu le păstrați mai mult de 3-4 zile.

Chiar și luând toate aceste măsuri, nu puteți păstra verdețurile proaspete la nesfârșit. Dar nu vă faceți griji, există câteva alternative de păstrare dacă nu le puteți folosi imediat.

1. Uscarea
Puteți usca verdețurile puse pe hârtie, în locuri întunecoase. După uscare, depozitați-le în pungi de hârtie pentru a le păstra proaspete.

2. Congelarea
Puteți congela verdețurile, dar asigurați-vă că le separați în porții individuale. Le puteți înfășura în folie sau le puteți pune în punguțe de mici dimensiuni, iar apoi să le etichetați cu numele ingredientului. Astfel, nu veți avea probleme în a identifica verdețurile în timpul utilizării lor.

3. Amestecarea cu unt
Puteți amesteca verdețurile cu unt pentru a crea arome delicioase. Inspirați-vă din diferite rețete pentru a profita de acest mod de folosire.

4. Prepararea sosurilor și cocktailurilor
Puteți utiliza verdețurile pentru a prepara sosuri delicioase pentru fripturi sau alte feluri de mâncare. De asemenea, puteți să le folosiți pentru a face cocktailuri răcoritoare sau deserturi cremoase.

Acum că știți cum să păstrați verdețurile proaspete și ce alternative aveți la dispoziție, bucurați-vă de aceste ingrediente delicioase în diferite feluri de mâncare și arome.