După ce ating stadiul de dezvoltare cu 3-4 frunze, castraveții necesită un tratament specific:
Compoziția implică adăugarea a 30 de picături de iod, 20 g de săpun de rufe și 1 litru de lapte la o găleată cu apă. Acest amestec poate fi pulverizat pe plante la intervale de 10 zile.
Seara, înmuiați o pâine neagră într-un litru de apă. Dimineața, mărunțiți pâinea, adăugați o sticlă mică de iod, diluați cu 9 l de apă și răspândiți soluția pe solul unde cresc castraveții. Lichidul rămas poate fi depozitat într-un loc răcoros. Utilizați această soluție pentru a trata solul la fiecare două săptămâni, iar până toamna, castraveții și frunzele lor vor rămâne verzi.
Într-o găleată cu apă, diluați 2 litri de zer și 150 g de zahăr. Aplicați acest amestec pe castraveți. După acest tratament, castraveții vor începe din nou să dea fructe.
În 10 litri de apă, adăugați 700 gr de foi de ceapă și lăsați să fiarbă. După ce frunzele au fiert, îndepărtați de pe foc, acoperiți și lăsați să se infuzeze timp de 12-14 ore. După expirarea acestui interval, strecurați amestecul ca pe un ceai. Diluați cu apă: 1 litru de infuzie la 4 litri de apă. Pulverizați generos pe vârfurile de castraveți și pe sol.
Pulverizați și solul cu o soluție de zer: 1 litru de zer la 5 litri de apă.
Reglați irigarea: castraveții pot suferi din cauza insuficienței de apă sau a temperaturii prea scăzute a apei.