Ce se împarte de Înălțarea Domnului , o sărbătoare plină de tradiții și obiceiuri din moși strămoși. Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini și se sărbătorește în fiecare an la 40 de zile după sărbătoarea Paștelui. Ce trebuie să faci și ce nu este bine să faci în această zi mare, vezi un pic mai jos.
Ce se împarte de Înălțarea Domnului . Ce este bine să dai de pomană
Înălțarea Domnului, o sărbătoare foarte importantă pentru creștini se celebrează la 40 de zile după Paște, iar în acest an pică pe data de 25 mai. De la Înălțarea Domnului și până la Rusalii, creștinii trebuie să se salute cu „Hristos s-a Înălțat”.
După ce Iisus Hristos a Înviat şi s-a arătat ucenicilor Săi, încredinţându-i de realitatea actului învierii Sale, s-a ridicat la Cer de pe muntele Eleonului (Măslinilor) din Betania. Din relatările creştine reiese faptul că Mântuitorul Iisus Hristos S-a înălţat la Cer cu acelaşi trup cu care S-a născut, a trăit, a fost răstignit, îngropat şi, apoi, a Înviat.
Cei care au posibilitatea de a merge la biserică în această zi de sărbătoare pot prepara colivă pe care mai apoi preotul să o sfințească, iar credincioșii să o împartă celor sărmani.
De Inaltare se vopsesc doar oua rosii
Înălțarea Domnului a avut loc cu martori
Înălțarea Domnului s-a petrecut în văzul credincioșilor. Iisus Hristos a ieşit pe străzile Ierusalimului pe care le-a străbătut împreună cu Sfinţii Săi Apostoli şi cu ceilalți oameni adunați, conducându-i în Betania, la casa lui Lazăr, a Martei şi a Mariei, acolo unde Fecioara Maria, Maica Sa, împreună cu multe persoane credincioase aşteptau venirea Lui.
După ce i-a mângâiat, spunându-le că s-a apropiat clipa despărţirii de ei şi a Înălţării Sale la Tatăl, au mers împreună spre muntele Măslinilor, în grădina Ghetsimani. Astfel, în faţa a peste 500 de oameni, în timp ce le binecuvânta, Iisus Hristos a început să se înalţe spre Cer. Deasupra pământului a apărut un nor luminos care Îl înconjura şi bolta cerească răsuna de cântările îngerilor.
Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului
Înălțarea Domnului vine la români cu mai multe tradiții și obiceiuri din moși strămoși. Pentru această zi de mare sărbătoare se vopsesc ouă roșii. Se spune că cine vopsește ouă în dimineața de dinaintea slujbei de Înalțare va avea parte de sănătate.
O altă tradiție arată că de Înălțarea Domnului este bine să mănânci ou roșu cu prescură de la biserică. Ce ce vor să aibă parte de noroc tot anul trebuie să poarte flori de nuc, la brâu sau pe cap, ca pe o coroniță. În plus, aceștia vor fi feriți de primejdii și vor avea parte de binecuvântare cerească. De asemenea, de Înălțarea Domnului animalele din gospodărie, vaci, porci, trebuie atinse cu leuștean, pentru ca acestea să se îngrașe sănătos.
Ce se mai face de Înălțarea Domnului
-pentru iertarea păcatelor celor decedați, femeile trebuie să împartă pâine caldă, nedospită suficient, numită azimă și ceai. Acestea urmează să se dea de pomană.
-este bine ca de Înălțarea Domnului să ne împăcăm și să oferim cadouri persoanelor cu care ne-am certat de la Paște încoace.
Ce nu ai voie să faci de Înălțarea Domnului
De asemenea, marea sărbătoare de Înălțarea a Domnului vine și cu interdicții pentru credincioși. De Înălțarea Domnului nu se spală, nu se calcă haine și nu se coase. În plus, curățenia de Înălțarea Domnului se face mai înainte, nu în ziua Sărbătorii.
Alte interdicții, pe care strămoșii noștri le respectau cu sfințenie arată că în ziua de Înalțarea Domnului nu se scot lucruri afară din casă, și, foarte important, nu se împrumută bani. Cine împrumută bani în această zi nu va avea parte de ei tot anul.
Alte lucruri pe care nu ai voie să le faci de Înălțarea Domnului
-nu se dă sare din casă, pentru că altfel vacile nu vor avea grăsime în lapte
– nu se seamănă culturi pentru că nu vor rodii
– nu trebuie să porți ură
– nu faceți focul în casă, altfel veți avea inimă rea în gospodărie.
Biserica organizeaza slujbe de Inaltarea Domnului
Unde se regăsește prima dovadă a Înălțării Domnului
Prima menționare a Înălțării Domnului în Sfânta Scriptură se găsește în Evanghelia după Marcu (16:14-19). Descrierea este sumară. Iisus Hristos și cei unsprezece ucenici rămași sunt așezați la masă, probabil într-o încăpere din sau pe lângă Ierusalim.
Atunci, Iisus Hristos le cere apostolilor Săi să propovăduiască Evanghelia și le spune că cei credincioși vor fi neatinși de otravă, îi vor vindeca pe bolnavi și altele asemenea. După aceste cuvinte finale, Iisus Hristos este primit în Rai să stea de-a dreapta Tatălui. Nu este nimic precizat despre perioada de după Înălțare a Domnului, iar Marcu, pu