Te-ai gândit vreodată ce se întâmplă dacă pui puțin bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi ouăle?! Ei bine, dacă vrei să gătești un mic dejun copios fără prea multe bătăi de cap ar trebui să încerci acest truc. Este secretul pe care ar trebui să îl știe fiecare gospodină!
Dacă te gândești să fierbi ouă pentru un mic dejun copios sau poate pentru a le vopsi cu ocazia sărbătorilor Pascale, ar trebui să știi că va fi o diferență imensă dacă vei adăuga în apă puțin bicarbonat de sodiu.
Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu în apă
Tot ce trebuie să faci este să pui puțin bicarbonat de sodiu în apa în care a fiert ouăle și să le lași câteva minute. Nu mai este un secret faptul că bicarbonatul de sodiu este un ingredient folosit în tot felul de domenii, cum ar fi cel estetic.
Toată lumea știe că cea mai dificilă parte atunci când vrei să mănânci ouă fierte este decojitul, așa că iată o metodă prin care le poți decoji foarte ușor, fără să pierzi minute în șir făcând acest lucru. Așadar, dacă ai pus bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi ouăle, acestea se vor decoji mult mai ușor.
Este nevoie doar de câteva lingurițe, iar ouăle se fierb normal, fără timp în plus sau în minus. Acest truc genial cu bicarbonat de sodiu este secretul ideal pentru momentul în care nu mai dorești să pierzi timp decojind ouăle.
La ce se mai folosește bicarbonatul de sodiu
Puțini sunt cei care știu că bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și în loc de praf de copt. Este un ingredient versatil și nu ar trebui să lipsească din nicio gospodărie. De asemenea, te ajută să menții bucătăria cât mai curată, în amestec cu zeama de lămâie.
De asemenea, poți desfunda scurgerea chiuvetei dacă folosești 1 cană de bicarbonat, apoi 1 ceasca de oțet fierbinte, limpezit cu multă apă caldă ulterior.
De altfel, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la înălbirea hainelor, dacă îl pui direct în cuva mașinii de spălat, atunci când vine vorba despre hainele albe, imaculate.
Care este timpul de fierbere:
Oul fiert moale
Oul fiert este, așa cum era de așteptat, mult mai sănătos decât cel prăjit, având în vedere că prepararea lui nu necesită ulei încins, adesea nociv. Cu toții știm cum se prepară acesta, fiind printre primele lucruri pe care le înveți atunci când te apuci de gătit, însă următoarea metodă ne învață cum să obținem un interior moale și suculent, fără să dăm greș.
Cum îl prepari
Oul se pune la fiert, în apă, însă nu rece abia scos din frigider, ci lăsat înainte circa 20-30 de minute la temperatura camerei. O schimbare bruscă de temperatură poate reduce calităţile produsului.
Așadar, trebuie să umpli cu apă un ibric şi să aştepţi să ajungă la temperatura de fierbere. Când dă în clocot, se dă focul la minim şi abia atunci se pune oul în interior cu ajutorul unei linguri ( e indicat să fie pus pe foc doar atunci când apa e deja fiartă, nu de la început, când aceasta e rece). Oul se lasă la fierbere timp de 4, maxim 5 minute.
De asemenea, pentru a obţine ouă moi, acestea trebuie scoase din apa fierbinte imediat ce ai luat vasul de pe foc. Altfel, rişti ca ele să se gătească prea mult.
Oul fiert cleios
Dacă preferați ca gălbenușul să fie ușor mai pătruns, dar nici tare, oul fiert cu mijloc cleios e soluția! Acesta nici nu curge când este deschis, însă vă permite să vă bucurați în continuare de un gălbenuș moale.
Cum îl prepari
Se repetă pașii menționați anterior, doar că în loc de 4-5 minute, de data aceasta oul se lasă fix 6 minute la fierbere. De asemenea, se reduce focul până se obține „bolboroseală” măruntă, nu clocote mari. Se scot ouăle din apa fierbinte și se țin circa 30 de secunde sub jet de apă rece.
Oul fiert tare
Aici, lucrurile devin deja și mai simple, având în vedere că, exact cum ați ghicit, nu mai trebuie să țineți cont decât de timpul de fierbere, care de data aceasta este unul mai îndelungat.
Cum îl prepari
Pentru ca oul să aibă mijlocul tare, din secunda în care apa a dat în clocot, acesta trebuie lăsat la fiert în jur de 8-9 minute. Ouăle pregătite pentru Paște se lasă, de regulă, în jur de 11 minute la fiert. Mulți sunt de părere că oul tare „perfect” e obținut după ce este lăsat la fiert în jur de 9, chiar 10 minute.