Chiftelute cu cartofi acoperite in sos bechamel

Pentru sos:

unt – 5 linguri. linguri;

făină – 4 linguri. linguri;

lapte – 4 căni;

sare – 2 lingurițe;

nucșoară măcinată – 0,5 linguriță.

Pentru chiftele:

cartofi – 3-4 buc.;

carne tocată de vită – 400-500 g;

usturoi – 1 catel;

patrunjel tocat – 1 lingurita;

boia de ardei – după gust;

150 g mozzarella;

sare, piper – după gust.

Începem prin a face sosul. Folosim 2 cratite in acelasi timp. Într-una, aproape aduceți laptele la fiert, iar în cealaltă, topiți untul și introduceți treptat făina în el. Se amestecă constant untul cu făina până se formează o masă omogenă de culoare aurie. Mixand continuu, adaugati incet laptele fierbinte in amestec. Scopul este de a obține o masă omogenă, care stă la baza sosului. Lăsați sosul să fiarbă la foc mic timp de 10 minute. În același timp, amestecați-l constant. La sfârșitul gătitului, adăugați sare și nucșoară. Și trecem la gătit carnea tocată.

Amestecați carnea tocată cu ierburi și boia de ardei tocate, sare și piper. Aduceți cartofii curățați pe jumătate, lăsați să se răcească puțin, apoi tăiați în cercuri. Ii așezăm pe fundul și pe părțile laterale ale unui recipient termorezistent. Pe fiecare bucata de cartof aflată în fundul vasului de copt, punem câte o chifteluță. Separăm chiftelele unele de altele cu bucatile de cartofi, apoi turnăm conținutul recipientului cu sos bechamel, stropim cu mozzarella tocată și o trimitem la cuptorul preîncălzit la 200°C pentru 15 minute.

Dacă doriți, puteți experimenta cu carne tocată pentru chiftele, condimente, ierburi.