Ingredientul cu care faci cel mai bun bulion de roșii
Odată cu debutul lunii august se deschide sezonul pregătirilor pentru lunile de iarnă, când legumele și fructele dispar de pe tarabele din piață. Gospodinele își fac listele de cumpărături și încep deja să prepare zacuscă, gem, compot, dulceață și bulion de roșii.
Nelipsit din preparatele gustoase, bulionul de roșii aduce savoare oricărui preparat. Dacă o porție sănătoasă de suc de roșii poate fi adăugată în supe sau ciorbe delicioase, află și cum poți prepara un bun bulion de roșii.
Ingrediente
6 kg de roșii bine coapte;
3 lingurițe de sare grunjoasă;
2 tije de frunze de țelină;
1 bucată de hrean
Mod de preparare bulion de roșii
Se spală bine roșiile, se înlătură partea albă, după care se taie în sferturi. Se dau apoi prin mașina de tocat, cu dispozitivul special pentru bulion ce reține cojile și semințele. Se pune apoi tot sucul obținut de la pulpa de roșii într-un vas mare cu fundul gros și se dă totul la fiert, la foc mediu, pentru aproximativ o oră. Între timp, se taie și frunzele de țelină, bucata de hrean, se amestecă tot cu sare și se adaugă și ele peste bulionul nostru.
Bulionul de roșii se lasă la fiert până când obține consistența pe care și-o dorește fiecare, nu o pastă fluidă, dar nici una foarte groasă. Atunci când este gata, se scot frunzele de țelină și bucata de hrean din vas, bulionul se lasă să se răcească, după care se pune în sticle curate și sterilizate.
De altfel, greșeala pe care mulți o fac este că nu sterilizează cum trebuie borcanele, fie prind aer și se strică conținutul, fie nu pun bulionul când încă e suficient de fierbinte și atunci nu se mai sigilează cum trebuie borcanele.
Apoi, se închid sticlele cu capace, după care se pune totul într-un vaas mare cu un prosop pe fundul vasului, se adaugă apă până aproape de gâtul sticlelor și se mai lasă la fiert la bain-marie pentru 30 de minute aproximativ, din momentul fierberii. Bulionul se lasă la răcit, după care se păstrează în cămară.