Ce se face de Schimbarea la Față pentru sănătate
Schimbarea la Față a Mântuitorului reprezintă momentul în care Iisus și-a arătat fața Dumnezeiască pe Muntele Taborului în fața a celor trei apostoli: Petru, Iacov și Ioan. De asemenea, este unul dintre cele 12 praznice împărătești și ziua în care cerurile se deschid.
Se spune că, cei care nu țin această sărbătoare, vor fi uscați și gălbejiți ca florile ce acum încep să se veștejească. De Schimbarea la Față este bine să te împaci cu cine ești certat, altfel vei fi mustrat tot anul.
Pentru a avea parte de sănătate, oamenii trebuie să se roage Mântuitorului. Dacă se vor închina, femeile însărcinate vor avea parte de o naștere ușoară, iar pruncii vor fi sănătoși.
În ziua în care este sărbătorită Schimbarea la Față, credincioșii merg la Biserică cu diferite alimente pentru a fi sfințite, iar după slujbă sunt date de pomană celor nevoiași pentru sufletelor celor trecuți în neființă.
Mai mult de atât, în această perioadă se sfințesc grădinile, recoltele și boabele de grâu pentru semănat. Este bine ca oamenii să ducă la biserică din roadele pe care le au în gospodărie pentru a fi binecuvântate de preot.
Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la Față
În Postul Adormirii Maicii Domnului, Biserica a rânduit ca, de Schimbarea la Față, pe data de 6 august, credincioșii să aibă dezlegare la pește. De asemenea, tradițiile spun că sărbătoarea trebuie să fie trăită cu intensitate sporită prin rugăciuni.
Pentru a avea parte de sănătate în familie, credincioșii merg în pelerinaje la bisericile și la mănăstirile care adăpostesc icoane făcătoare de minuni. Credincioșii care se roagă în această zi, pentru a se elibera de o patimă, se vor vindeca.
De Schimbarea la Față se duc la biserică mere, pere și mai ales struguri. Fructele se duc la biserică pentru a fi sfințite în timpul slujbei, după care se împart credincioșilor care participă la praznic.
Potrivit tradițiilor din popor, Schimbarea la Față este o zi de hotar între vară și toamnă. Totodată, este ultima zi de muncă la câmp în care se mai cosește fânul. Începând cu data de 6 august, toamna începe să-și intre în drepturi, iar iarba nu mai crește, ci se îngălbenește.