Ce nu ai voie sa faci  Postul Adormirii Maicii Domnului

Ce nu este bine să faci în Postul Adormirii Maicii Domnului 2023?

În fiecare an, pe data de 15 august, Biserica Ortodoxă și creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, sărbătoarea importantă trecută în calendar cu cruce roșie. Adormirea Maicii Domnului este precedată de o perioadă de post. Acesta începe pe data de 1 august și durează până în ziua dedicată Maicii Domnului.

Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului are loc pe data de 31 iulie, însă cu o singură excepție. Dacă această dată pică miercurea sau vinerea, lăsata secului se va lăsa cu o seară înainte, adică pe 30 iulie.

Postul Adormirii Maicii Domnului este unul foarte important, iar pe lângă restricțiile alimentare, credincioșii nu trebuie să se certe sau să poarte dușmănie. De asemenea, nu este bine să poftești la o mâncare cu ingrediente de dulce. Potrivit tradițiilor, se spune că este mai păcat să poftești decât să guști.

Este interzis să consumăm produse de origine animală, precum carne, ouă sau lactate. În Postul Adormirii Maicii Domnului se dă dezlegare la pește doar într-o zi, pe 6 august, la sărbătoarea Schimbării la Față a lui Iisus Hristos.

În această perioadă de două săptămâni, credincioșii nu au voie să păcătuiască cu vorba și cu fapta și nici să se lase pradă tentațiilor sau să fie prea lăudăroși. Totodată, nu este bine să dai de pomană mâncare ce conține ouă, carne sau lactate.

Tradiții și obiceiuri respectate în Postul Adormirii Maicii Domnului 2023

Pe toată perioada postului, este bine ca femeile gravide să se roage pentru a avea o naștere ușoară și pentru a avea sufletul mântuit. De asemenea, Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.

Zilele de post din această sărbătoare ne amintesc tuturor de darurile și virtuțile Maicii Domnului. Potrivit tradiției, în postul Sfintei Marii, natura se pregătește de toamnă. Păsările se pregătesc să plece spre țărmurile calde, iar animalele târâtoare încep să intre sub pământ, pentru a se adăposti de vremea rece care va veni.

Se mai spune că cei care nu țin sărbătoarea Schimbării la Față or să sfârșească uscați și gălbejiți, precum florile care se vor ofili începând cu această zi. Nu se spală rufe, iar femeile care fac acest lucru, vor fi năpădite de păduchi și ploșnițe.

Rugăciunea care se rostește în Postul Adormirii Maicii Domnului

„După Sfânta Adormire a Ta şi după minunata primire cerească care Ţi S-a făcut, ai primit un loc în Sfânta Împărăţie, un Sobor minunat al Tău, un loc pe Pământ unde se Preaslăveşte Numele Tău, precum şi darul de a-i vindeca pe cei care cu dragoste la Tine se roagă neîncetat:

Vindecă-ne pe noi Preacurată Fecioară şi Maica Domnului nostru Iisus Hristos! Binecuvântarea Domnului Savaot a fost mare peste Tine, Maică Preacurată, dându-Ţi-se daruri multe şi foarte mari. Puterea, Iubirea şi Mila Ta s-au văzut de-a lungul veacurilor, iar noi Te rugăm Măicuţă aşa:

Vindecă-ne Maică, Împărăteasă a Cerului şi a Pământului! Vindecă-ne Maică Ocrotitoare şi Apărătoare a creştinilor! Vindecă-ne Maică Preamilostivă şi Grabnic Ajutătoare! Vindecă-ne Maică a Ajutorului Dumnezeiesc, nădejdea noastră!

Vindecă-ne Maică Preacurată şi de Dumnezeu Binecuvântată! Vindecă-ne Maică Născătoare de Dumnezeu, Fecioară Preacurată! Vindecă-ne Maică Preasfântă, Mult iubitoare şi în credinţă întăritoare! Vindecă-ne Maică Prealuminată, Preaputernică şi de rău Izbăvitoare!

Vindecă-ne pe noi Preacurată Fecioară şi Maica Domnului nostru Iisus Hristos! Toţi cei care Te iubesc şi cu evlavie Ţi se roagă fierbinte spre a fi vindecaţi, primesc al Tău ajutor, Preacurată şi mulţumindu-Ţi pentru ajutor Îi cântă Lui Dumnezeu: Aliluia! Aliluia! Aliluia!”.