Gogonelele murate sunt o alegere excelentă pentru sezonul de iarnă și pot fi servite ca garnitură alături de diverse preparate. Iată cum le poți pregăti:
Ingrediente:
- 2,5 kilograme de gogonele
- 1 tulpină de hrean
- 1 lingură de boabe de muștar
- 4 linguri de sare grunjoasă
- O mână de flori de conopidă
- 8 căței de usturoi
- 2 morcovi
- 1 lingură de boabe de piper
- Frunze de țelină
- 1/2 tulpină de mărar uscat
- 4 foi de dafin
Mod de preparare:
- Începe prin a steriliza borcanele în care vei pune gogonelele murate. Apoi, spală gogonelele cu atenție și înlătură-le pe cele lovite sau stricate, deoarece acestea ar putea afecta întregul borcan.
- Curăță morcovii și usturoiul, apoi taie morcovii în rondele și hreanul în patru pe lungime.
- Între timp, pune 3 litri de apă și 4 linguri de sare grunjoasă la fiert. Când apa dă în clocot, oprește focul și las-o deoparte.
- Așază pe fundul fiecărui borcan un strat de tulpini de mărar rupte și frunze de țelină. Apoi, așază gogonelele, alternând cu flori de conopidă și rondele de morcov. Împrăștie boabele de mustar și de piper printre gogonele, adaugă frunzele de dafin și restul de tulpini de mărar și țelină.
- La final, toarnă saramura fierbinte peste gogonele. Asigură-te că borcanele sunt bine etanșe și sigilează-le cu un capac sau o folie de celofan.
- Gogonelele murate pentru iarnă trebuie depozitate într-un loc întunecos și răcoros.
Câteva sfaturi utile:
- Folosește sare specială pentru muraturi pentru a evita înmuierea legumelor.
- Verifică întotdeauna dacă borcanul este închis etanș și nu uita să depozitezi legumele necomestibile în frigider.
- Dacă ai anumite afecțiuni de sănătate, consultă medicul înainte de a consuma legume murate.