Bine ai venit sau revenit pe bucatariatraditionala.ro, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de informatii.
Daca acestea va sunt de folos, nu uitati sa impartiti informatiile si in grupurile din care faceti parte! Va multumim!
În acest meniu pentru o săptămână de post. La schitul Poiana Maicilor se mânâncă toată săptămâna doar de două ori pe zi. Este o rânduială respectată în acest lăcaș, dar există și mănăstiri unde se ia în plus o gustare sau altele în care miercuri și vineri se mănâncă doar o dată pe zi.
Cum se gătește și se ia masa la mănăstire
Se spune că mâncarea este mai gustoasă la mănăstire și pentru că maicile sau călugării care o prepară se roagă în timp ce gătesc. De obicei, repetă în timp ce lucrează rugăciunea lui Iisus: ”Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul/păcătoasa”.
Meniu pentru o săptămână de post
Luni:
Dimineața (ora 10):
– Ceai, cartofi copți, linte verde, măsline, dulceață de cireșe amare, pâine.
Prânz(ora 15):
– ciorbă de urzici;
– mâncărică de fasole;
– gogonele;
– compot de prune, mere;
– pâine.
Marți:
Dimineață:
– ceai, iahnie de fasole, orez dulce, dulceață de pepene galben, pâine.
Prânz:
– ciorbă de fasole;
– piure de cartofi, urzici pasate, mămăligă, usturoi;
– compot de cireșe, banane;
– pâine.
Miercuri:
Dimineața:
– ceai, pate de soia de casă, cartofi natur, gem de prune, pâine.
Prânz:
– supă de roșii;
– fasole verde, piure, mămăligă, usturoi;
– suc de fructe.
Joi:
Dimineața:
– ceai, salată orientală, fasole veche fiertă, dulceață de merișoare, pâine.
Prânz:
– supă cremă de legume;
– pilaf, ciuperci fierte cu un pic de ceapă;
– pâine;
– halva.
Vineri:
Dimineața:
– ceai, cartofi copți, salată de ghebe marinate, dulceață de cireșe, pâine;
Prânz:
– supă de legume cu brocolli;
– ghiveci;
– castraveți în oțet;
– salată de fructe.
Sâmbătă:
Dimineața:
– lapte de soia, pâine, pate de năut, cartofi prăjiți, măsline, salată de spanac.
Prânz:
– ciorbă de bureți (hribi);
– piure, șnițele de soia, salată de varză murată;
– clătite de post;
– pâine.
Duminică
Prânz(ora 12):
– ciorbă de bureți (hribi);
– păstrăv (de Florii, când este dezlegare la pește)
– sarmale de post;
– chiftele de soia;
– cozonac de post.
Cină(ora 18):
– ceai, pâine, cartofi înăbușiți, salată de crudități, fructe diverse.
Rețete din meniu pentru o săptămână de post
Ciorbă de urzici
Se fierb ceapa, morcovii și ardeiul separat. Urzicile se spală și se opăresc separat într-un amestec de apă și borș (la un litru de apă jumătate de cană de borș).
Se scurg și se lasă un pic la răcit. Apoi se toacă și se adaugă în zarzavatul fiert. Se acrește cu zeama în care au fost opărite urzicile. Se adaugă verdeață(pătrunjel sau leuștean) și sare după gust.
Pate de soia
Boabele de soia se pun la înmuiat, de cu seară. A doua zi, se scurg și se pun la fiert în altă apă timp aproximativ o oră.
Observație: boabele de soia rămân un pic tari, oricât le-ai fierbe. Se dau prin mașina de tocat carne, apoi se pun în blender cu un pic de apă, sare, usturoi, condimente (oregano), un sfert de ceapă, una sau două ciuperci fierte.
Orez dulce
O cană de orez se pune la fiert cu patru căni de apă rece la foc mic. Când e gata fiert se adaugă o jumătate de cană de zahăr și o jumătate de linguriță de sare.
Linte verde
Se pune cantitatea dorită de linte la înmuiat de cu seară. Se scurge apa și se pune la fiert în altă apă până când se înmoaie bobul de linte. Când e aproape gata se adaugă puțină sare și puțin oțet (o linguriță). Se scurge zeama și se servește ca atare.