Mosii de vara. Cand cade si ce trebuie sa dai de pomana in aceasta zi

Anul acesta, Moșii de vară pică în data de 3 iunie, cu o zi înainte de Rusalii, la 49 de zile de la Paște. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile care sunt păstrate din generații în generații în Sâmbăta Morților!

Tradiții de Moșii de vara 2023

Moșii de vară este o tradiție dedicată pomenirii celor trecuți în neființă. În această zi sfântă, în toate bisericile ortodoxe se oficializează Sfânta Liturghie, urmată de rugăciuni și slujbe pentru persoanele decedate. Astfel, credincioșii trebuie să respecte o serie de tradiții care sunt păstrate din generații în generații.

În ziua Moșilor de vară 2023 se pregătește coliva, alături de pachețele de mâncare și vin și se merge la biserică pentru ca acestea să fie sfințite.Ulterior se oferă de pomană la cei sărmani în numele părinților, moșilor și strămoșilor decedați.

Alimentele oferite de pomană trebuie puse în veselă nouă de lut, ceramică sau lemn.

De asemenea, se oferă pomană și la cimitire, unde mormintele sunt curațate și împodobite cu frunze de tei cu câteva zile înainte. Slujbele de pomenire, oficializate la cimitir de preot sunt urmate de sfințirea mormintelor.

Obiceiuri de Moșii de vara 2023

În conformitate cu tradiția, începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor și până la Rusalii, se crede că porțile cerului, raiului și iadului sunt deschise.În acest interval de 50 de zile, sufletele morților călătoresc liber prin locurile în care au trăit, iar acum ele se simt triste, deoarece trebuie să se întoarcă în lumea de dincolo, lăsând în urmă pe cei dragi.

Pentru a asigura o reîntoarcere fără incidente a sufletelor celor adormiți în mormintele din care au plecat și pentru a aduce împăcare în această situație, rudele celor comemorați trebuie să ofere pomeni și să respecte obiceiurile familiei.

În ziua Moșilor de vară, gospodarii trebuie să dea de pomană alimente proaspete şi obiecte noi, nefolosite în propria locuinţă pentru a avea spor în casă și pentru a fi sănătoși pe tot parcursul anului.

De asemenea, pentru un an roditor și bogat, trebuie date de pomană ceapă și usturoi verde, culese din propria grădină.

În ziua de Moșii de vară, primul fel mâncat gustat trebuie împărțit pentru un an plin de noroc.

Superstiții de Moșii de vară 2023

Precum există tradiții și obiceiuri în ziua Moșilor de vară, așa sunt și superstițiile. Acestea sunt transmise din generații în generații, din cele mai vechi timpuri și chiar și persoanele din prezent le știu și le respectă cu sfințenie.

În ziua de Moșii de vară nu este indicat spălatul rufelor sau orice altă modalitate prin care apa să „se murdărească”. De asemenea, nu este voie să se șteargă praful, să se dea cu mătura sau să se arunce gunoiul, întrucât se spune că praful ajunge în ochii celor trecuți în neființă, dar și în mâncarea oferită de pomană pentru sufletul lor, precum și cu apa murdară.

O altă superstiție spune că dacă oamenii iau apă de la o fântână, trebuie să lase un bănuț pentru apa celor răposați. De asemenea, dacă în ziua Moșilor de vară plouă, anul va fi unul mănos, însă dacă se aruncă o crenguță de tei în ploaie, aceasta se oprește.

La Moșii de vară 2023 nu este bine ca femeile să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi. Mai mult decât atât, o altă superstiție spune că nu este indicat ca persoanele să meargă singure la o răscruce de drumuri într-o zonă nepopulată, întrucât pe acolo trec duhurile rele.